Bel of mail gerust: ma. t/m zo. van 10:00 tot 22:00
Wij berekenen geen reserveringskosten

In de rijke Europese geschiedenis vinden we drie bepalende gebeurtenissen die in België plaats hebben gevonden. Dit zijn de Slag bij Waterloo in 1815, het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 en uiteraard de Slag om de Ardennen (1944) in de Tweede Wereldoorlog, die een grote rol van betekenis zou spelen bij het verloop van de laatste grote wereldoorlog. Deze drie gebeurtenissen worden ieder jaar herdacht in België en deze herdenkingen zijn een toeristische trekpleister, waarmee we het gerust herinneringstoerisme in België kunnen noemen.

De Slag bij Waterloo in 1815; het definitieve verlies van Napoleon

Napoleon, de kleine grote generaal, werd in 1815 bij de Slag bij Waterloo voor de tweede en daarmee laatste maal verslagen. De Nederlandse, Pruisische en Britse legers (Lord Wellington) bundelden de krachten om de Franse legers te verslaan in een lange strijd die veel mensenlevels op zou eisen. Waterloo lag overigens op het moment van de strijd in de Zuidelijke Nederlanden; tegenwoordig ligt het in België. In de regio zijn veel plekken die met de grote slag te maken hebben. Zoals de heuvel waarop de leeuw staat die Frankrijk uit lijkt te dagen met zijn blik. Ook zijn er bezoekerscentra waar u informatie kunt vinden over de slag. De plek waar de Franse generaal zelf verbleef tijdens de Slag bij Waterloo kunt u ook bezoeken.

Rond 18 juli vindt er jaarlijks een reenactment plaats, waar de slag door duizenden figuranten tot leven gebracht wordt, wat ieder jaar weer een spectaculaire gebeurtenis is. Toch jammer dat we van tevoren al weten wie er gaat winnen.

De eerste veldslag in de Eerste Wereldoorlog was in België

België heeft zwaar te lijden gehad onder de Eerste Wereldoorlog. Het land was het toneel voor de meeste gevechten en vooral Luik en Mons hadden het zwaar te verduren. De Slag bij Luik in 1914 staat overigens bekend als de eerste echte veldslag in de Eerste Wereldoorlog. Niet veel later volgde Mons, wat de eerste keer was dat de Duitsers en Britten tegenover elkaar kwamen te staan.

De 22ste augustus ’14 zal altijd een zwarte dag zijn in het zuiden van België. Tal van dorpen werden met de grond gelijkgemaakt, mensen werden afgeslacht, bezittingen werden geplunderd en maar liefst 20.000 mensen lieten het leven op één dag, waaronder honderden burgerslachtoffers (een unicum in de Eerste Wereldoorlog, die uit zou monden in een loopgraafoorlog).

De Slag om de Ardennen; het keerpunt van de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog was België niet het gebied waarin de eerste veldslag plaatsvond; het was juist de plek waarin de Geallieerden eindelijk echt de overhand wisten te krijgen over de Duitsers. Vanaf 16 december ’44 tot 28 januari ’45 werd er hevig gevochten in de Ardennen, waarna de Duitsers in begonnen te zien dat de situatie niet langer houdbaar was en het jarenlange overwicht in Europa eindelijk ten einde zou komen.

De Slag om de Ardennen wordt jaarlijks op veel plekken herdacht, zoals Vliesalm, Hotton, Roche-en-Ardenne en Bastogne. Het zijn respectvolle herdenkingen waarbij ook de overzeese soldaten de aandacht krijgen die zij verdienen, omdat hun strijd gezorgd heeft voor vrijheid in de Ardennen en de rest van Europa.

Ga naar zoekresultaten
0 filters
Advies nodig?
Bel of mail gerust dagelijks van 10:00 - 22:00
0570 615 994 (NL) 0031 570 615 994 (BE)
Wij berekenen geen reserveringskosten