Bel of mail gerust: ma. t/m zo. van 10:00 tot 22:00
Wij berekenen geen reserveringskosten
Musea in de Belgische Ardennen

Zoek & boek

Regio

Vertrekken

Faciliteiten

Wellnessfaciliteiten

Ligging

Tuin

Sport & Spel

Een ogenblik geduld a.u.b. Er wordt gezocht naar accommodaties.

Musea in de Belgische Ardennen.

Door de hele Belgische Ardennen vindt u vele soorten musea, voor jong en oud! Hieronder vindt u een opsomming.

101 Airborne Museum Le Mess in Bastogne


In Bastogne vindt u het 101 Airborne Museum Le Mess in een pand dat zelf geschiedenis ademt. Het werd gebouwd in 1936 en de Duitsers gebruikten het als Unteroffiziersheim tijdens de belegering van Bastogne en ook in de Tweede Wereldoorlog had het pand een belangrijke rol als ziekenhuis voor het Rode Kruis. Kon er een beter gebouw gevonden worden om dienst te doen als een museum ter nagedachtenis aan de 101ste Airborne divisie en de andere troepen die betrokken waren bij de Slag om Bastogne in ’44-’45? Eigenlijk niet, en daarmee is dit een bestemming die eigenlijk niet op uw wensenlijst mag ontbreken.

Het pand is volledig hersteld in de originele staat, wat bijdraagt aan de beleving omdat alle authentieke aspecten terug zijn gekomen. U beleeft hier de geschiedenis; levensechte poppen brengen het verhaal van de winter ’44-’45 tot leven, waarin de Slag om Bastogne plaatshad. Verschillende situaties vertellen samen met verhaal, bijgestaan door de originele voorwerpen die uit deze winter verzameld en uitgestald zijn.

In de kelder is een deur en dat is niet zomaar een deur. Achter deze deur kunt u namelijk zelf het bombardement beleven, met de geluiden die de inwoners van Bastogne in die tijd ook gehoord hebben. Pas dan weet u écht wat er gebeurd is hier. Huiveringwekkend, indrukwekkend en iets dat u zeker niet mag missen.

Parkeergelegenheid is er meer dan genoeg in de straat waarin het museum gelegen is. Het museum ligt in het centrum van Bastogne. Het 101 Airborne Museum Le Mess ligt daarnaast ook nog eens slechts op 350 meter van de oorlogstank die midden op het plein van Bastogne staat, dus die mag u ook niet missen wanneer u hier toch in de buurt bent!

Felicien Rops Museum in Namen


In Namen staat het Felicien Rops Museum, dat volledig gewijd is aan Felicien Rops, zoals de naam al deed vermoeden. Er zijn meer dan 3000 kunstwerken te zien, waaronder etswerk, lithografische kunst en karikaturen. De exposities zijn permanent en kunnen op elk moment bezichtigd worden; het is wel verstandig om van tevoren te informeren naar beschikbare plaatsen om de kunstwerken te bekijken.

U vindt het Felicien Rops Museum op Rue Fumal 12 in Namen.

Museum in Fléron


Het museum in Fléron draait volledig om het gebied waarin het museum zelf gelegen is. Foto’s, voorwerpen en documenten zorgen samen voor een schets van dit schitterende gebied, waaronder de steenkoolmijnen (Wérister en Hasard) in de schijnwerpers staan, net als het Sanatorium. Dit museum kunt u heel het jaar door bezoeken, maar u moet wel een afspraak maken om naar binnen te kunnen komen. De maximale groepsomvang voor entree is 15 personen.
Het adres is Rué de Magnée 159 in Fléron.

Het Museum van de Waterstad in Spa


Het Museum van de Waterstad staat volledig in het teken van water. Interessante onderwerpen zoals de smaak van het water van vroeger, welke flessen onze voorouders gebruikten voor water, hoe Spa twintig jaar geleden reclame maakte en wie de uitvinder was van het logo dat Spa tot op de dag van vandaag gebruikt. Water, zo vanzelfsprekend en tegelijkertijd zo interessant in het Museum van de Waterstad.
Spa speelt een grote rol in dit museum. Zo zijn er verschillende oudere flessen bewaard gebleven, kaarten met prenten erop maar ook flacons en uiteenlopende interessante informatie over Spa. Niet echt verrassend dat het Museum van de Waterstad dan ook in Spa ligt.
In en rond het museum komt u meer te weten over de legendarische fonteinen, de oorsprong, de roem en grote gebeurtenissen die Spa hebben gemaakt tot wat het op dit moment is. Daarnaast komt u ook te weten welke films gebruik hebben gemaakt van de omgeving van Spa, waarmee dit een interessant dagje uit kan zijn voor heel de familie.
U vindt het Museum van de Waterstad op Avenue Reine Astrid 77b in Spa.

Musée Le Grand Curtius in Luik


U kunt het Musée Le Grand Curtius vinden in Luik, hier vindt u de geschiedenis van meer dan 7000 jaar kunst vinden in een collectie die meer dan 5000 kunst voorwerpen omvat. Deze zijn zowel regionaal als internationaal. Het museum, dat zelf pas in 2009 geopend is, herbergt een collectie die samengesteld is uit het museum voor archeologie, religieuze en Maaslandse kunst, decoratieve kunst en het glas- en wapenmuseum. Alle voorwerpen in het museum worden aan u tentoongesteld op een thematische of chronologische volgorde. U kunt een tour volgen door het museum met een van de meertalige gidsen, waardoor u een betere kijk zal krijgen op de collectie van het museum die op zijn minst indrukwekkend genoemd kan worden.
U kunt het museum vinden op het volgende adres:
Quai de Maastricht 13, 4000 Luik

Het Au Pays d’Ardenne Original Museum in Bastogne


In Bastonge staat het Au Pays d’Ardenne Original Museum vinden, in dit museum kunt u eigenlijk alles vinden wat met de Ardennen te maken heeft. Van een zaal gevuld met alles over de Slag om de Ardennen tot aan alles over de natuur in de Ardennen.
U vindt in de zaal die over de Slag om de Ardennen gaat alles over het militaire en burgerlijke leven in die tijd. Zo zijn er tal van schouder-, vuist- en vuurwapens te vinden zoals bajonetten en ponjaarden. Maar ook Duitse én Amerikaanse munitie. In de zaal die geheel gewijd is aan de natuur kunt u meer dan 200 opgezette dieren bewonderen in hun natuurlijke leefomgeving – wel in zoverre deze natuurlijk is als deze is nagemaakt. Zeker kinderen zullen zich de ogen uit hun hoofd kijken in deze wonderlijke omgeving.
Bent u geïnteresseerd in de landbouw en hoe deze vroeger uitgevoerd werd? Dan is de zaal met oude ambachts- en landbouwwerktuigen zeker een aanrader. Hier vindt u eggen, waterpompen en jukken. Maar ook de werktuigen van de sigarenmaker, loodgieter, smid, klompenmaker, slager en timmerman. Het gaat om meer dan 3500 objecten alleen al in deze zaal, dus neem de tijd om dit museum te bezoeken. Helaas is het museum sinds kort permanent gesloten.

Gambrinus museum van Brouwerijvrachtwagens


Het Gambrinus museum van Brouwerijvrachtwagens is een museum dat gevestigd is in het oude pand van de Bouty Brouwerij. Deze voormalige brouwerij is in 1975 gesloten, maar de mouterij-brouwerij-hoeve is niet gesloten maar omgebouwd tot het huidige museum. In het Gambrinus museum kunt u een grote collectie van oude motoren en bijbehorende techniek kunnen bezichtigen. Het is een uniek museum, want het is het enige in zijn soort. Er is nergens anders ter wereld een museum geheel gewijd aan (oude) brouwerijvrachtwagens. U kunt hier circa twintig vrachtwagens bekijken en daarnaast in tal van vitrinekasten het biertransport door de jaren heen bekijken.
U vindt in de collectie onder andere karren die vroeger door paarden werden voortgetrokken, maar ook gemotoriseerde voertuigen. Dit museum is zeker voor liefhebbers van oude voertuigen een grote aanrader.
U kunt het museum vinden op het volgende adres: Fontaine St Pierre 2a, 5600 Romedenne

Het landbouwmuseum in Rochehaut


De inwoners van het dorp Rochehaut hebben door de tijden heen voornamelijk geleefd van de landbouw. Het Landbouwmuseum in Rochehaut is dus geheel op zijn plek kan wel gesteld worden. Het is met dank aan de familie Boreux dat het landbouw verleden van het dorp en de streek niet vergeten zullen worden. U kunt hier namelijk op een oppervlakte van 1400m2 over drie verdiepingen werktuigen bewonderen uit diverse periodes van de landbouw.
U maakt kennis met de geschiedenis van de landbouw door middel van 20 taferelen die samengesteld zijn aan de hand van de geschiedenis van de landbouw. U bezoekt hier onder andere een maalderij, smederij, timmermanswerkplaats en leisteengroeve. Maar u kunt hier ook een collectie brandweermateriaal bezichtigen. Elk van de 20 ruimtes bezit een audiogids zodat u met commentaar kunt luisteren naar de uitleg. Na elke ronde commentaar wordt het licht gedimd in de zaal waar u zich bevindt zodat u zich naar de volgende ruimte kunt begeven die dan wordt verlicht bij uw binnenkomst.
Het museum heeft ook een cafetaria die La Grange heet, hier kunt u genieten van een hapje en een drankje of een van de volksspelen spelen. Voor de actuele openingstijden en prijzen kunt u terecht op de website van het landbouwmuseum in Rochehaut.
U kunt het museum vinden op het volgende adres: Rue de la Cense 12 6830 Rochehaut

Luik; Het Museum Grétry


De componist André Ernest Modeste Gréty leefde van 1741 tot 1813 en zijn eerste muzikale ervaring deed hij op als koorzanger in de kerk Saint-Denis in Luik waar hij ook zijn muziekstudies deed. In 1759 ging Gréty naar Rome waar hij geschoold werd door Casali, die kapelmeester was van de St-Jan van Lateranen. Nog geen 20 jaar later vertrok Gréty naar Parijs waar zijn echte loopbaan begon in de wereld van de komedie-opera. In het Museum Gréty vindt u tal van bezittingen die van Gréty geweest zijn. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van Gréty zelf.
U vindt het Museum Gréty op Rue des Récollets 34 in Luik.

Clermont; het Remember Museum


Bennie Zuskin opende op 12 juni 1994 officieel het Remember Museum. Zuskin was een Amerikaanse veteraan uit de 1ste Divisie die in ’44 actief was bij de Slag om de Ardennen. Het museum is zelf gevestigd in een pand vol herinneringen, want dit was de hoeve van Schmetz waar het 26ste regiment van de 1ste Divisie van het Amerikaanse leger meer dan twee weken verbleef, voordat zij zich bij de Slag om de Ardennen zouden voegen. In het Remember Museum vindt u verschillende foto’s, andere documenten en voorwerpen uit de tijd. Elke eerste zondag van de maand is het museum geopend van 9 tot 18 uur voor het publiek. Het adres is Les Béolles 4 in Clermont.

Aisemont; het poppenmuseum

In Aisemont vindt u Musée du petit chapitre, al klinkt poppenmuseum aanzienlijk makkelijker. Het museum is gevestigd in een gebouw dat meer dan 300 jaar uit is, maar het museum werd zelf opgericht in 1978 door Melle Lilette Arnould. U vindt hier meer dan 600 folkloristische poppen en er is duidelijk veel aandacht besteed aan onder andere de uiteenlopende kleding die gekozen is. De exposities in dit museum wisselen, waarmee het zeker de moeite waard is om deze locatie vaker op uw bestemmingenlijst te zetten.
U vindt het poppenmuseum van Aisemont op Place du Chapitre 12 in Aisemont.

De Schat van de Priorij van Oignies

In de Schat van de Priorij van Oignies kunt u terug in de tijd. Hier vindt u bijvoorbeeld Arabisch glaswerk dat uit de 12e eeuw stamt, en goudsmeedkunst uit Maasland dat uit het begin van de 13e eeuw komt. Verschillende voorwerpen van ivoor uit de 14e eeuw maken de collectie af, samen met tal van manuscripten, kruizen en kelken met een religieuze achtergrond. De Schat van de Priorij van Oignies staat op de lijst met de zeven wonderen van België en is in goede handen; de zustergemeenschap van de Onze-Lieve-Vrouw in Namen heeft dit namelijk in beheer.
U vindt de Schat van de Priorij van Oignies op Rue Julie Billiart 17 in Namen.

Ga naar zoekresultaten
0 filters
Advies nodig?
Bel of mail gerust dagelijks van 10:00 - 22:00
0570 615 994 (NL) 0031 570 615 994 (BE)
Wij berekenen geen reserveringskosten